Komt tropische hitte met 40 graden uit Zuid-Europa naar ons? Jacotte Brokken geeft antwoord

door: STS
Jacotte Brokken
Afbeelding bron: VRT

Komt de verzengende hitte die Zuid-Europa momenteel doet puffen en zweten onze kant op? Weervrouw Jacotte Brokken weet er het fijne van.

Dinsdag werd het opnieuw zomers warm, met temperaturen die heel lokaal tot 32 graden opliepen in de Kempen. In het binnenland werd het 29 graden, aan de kust 24 graden.

Vanavond en vannacht is er kans op buien. De minima zullen 16 à 17 graden bedragen in Vlaanderen.

Woensdag wordt het koeler; het wordt dan 23 graden en tevens wisselvalliger, met meer wolken en lokaal mogelijk een bui.

Intussen kreunt het zuiden van Europa onder de hitte. "Op dit moment zijn de temperaturen in het Zuiden uitzonderlijk hoog", zei Jacotte Brokken op VRT 1.

"Spanje is al toe aan zijn derde hittegolf, er is daar code rood afgekondigd voor de steden Córdoba en Sevilla. Ook in Italië is het ontzettend warm, op het eiland Sicilië zou deze week misschien het record van de hoogste temperatuur die ooit gemeten is in Europa, 48,8 graden, gebroken kunnen worden."

Op de vraag of een deel van die hitte ook naar ons komt, antwoordde Brokken: "Zoals het er nu uitziet niet. Wij gaan deze week zelfs een beetje lager zitten, met temperaturen die normaal zijn voor de tijd van het jaar: 23 à 24 graden."