Geen pretje om deze week te gaan werken bij temperaturen van 35 graden: Zo kom je te weten of het te warm is om te gaan werken

bron: VRTNWS
door: PMN
Het bouwverlof loopt op zijn laatste benen. Er zijn ook mensen die altijd hebben doorgewerkt en die morgen en overmorgen ook moeten gaan werken wanneer het buiten gemiddeld 35 graden is.

Bij het overschrijden van een bepaalde temperatuurgrens zijn werknemers ook verplicht om maatregelen te nemen. Wie wil weten of het effectief te warm is om te gaan werken, gebruikt daar geen thermometer voor, maar wel een "globethermometer”. Dat toestel houdt ook rekening met de luchtvochtigheid en de stralingstemperatuur van voorwerpen in de omgeving. Op die manier krijg je de WBGT-temperatuur die doorgaans lager uitvalt dan de "gewone" temperatuur, meldt VRTNWS.

Afhankelijk van de intensiteit van het werk zijn drempelwaarden vastgelegd. Wanneer die bereikt of overschreden worden, moet de werknemer verplicht maatregelen nemen. Voor licht werk - zoals een bureaujob  - is dat 29 WBGT, voor zeer zwaar werk - zoals het beklimmen van ladders - 18 WBGT.

WERKNEMERS
"Maar zo'n thermometer is duur om aan te schaffen, vandaar dat wij onze werkgevers aanraden om vooral te luisteren naar de werknemers. Zij zijn de eerste om te zeggen of het al dan niet te doen is", zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

"Heel wat werkgevers willen dat hun medewerkers er netjes bijlopen, maar nu steekt het niet zo nauw. Het is zelfs zo dat 64 procent van de ondernemingen er momenteel niets op tegen heeft dat hun mannelijke werknemers met een korte broek naar het werk gaan", aldus Mattheeuws.