Zal september voortaan altijd warmer zijn? Weerman David Dehenauw antwoordt

door: STS
David Dehenauw
Afbeelding bron: Photonews

September 2023 gaat officieel de boeken in als de warmste septembermaand sinds het begin van de metingen. We kregen zelfs voor het eerst een hittegolf in september. Betekent dit nu dat september elk jaar zo warm zal zijn?

"Het heeft te maken met het geblokkeerde weerbeeld. We hebben vaak hogedrukgebieden gehad. Niet doorheen heel september, we hebben ook een slechtere week gehad, toen een lagedrukgebied heerste. Maar we hebben inderdaad wat vaker hogedrukweer gehad. Dus dat ligt mee aan de basis", verklaarde Dehenauw bij VTM Nieuws.

"Ze hadden begin september in Oost-Europa nog zeer warm weer. Met een zwakke oostelijke bries is dat ook een beetje naar ons gekomen. Dus dat verklaart die hittegolf."

"Het nazomerweer nadien, met die mooie, warme weekends, dat verklaart waarom de temperatuur recordhoog is geworden sinds het begin van de metingen."

Betekent dit dat september warmer zal zijn? "Nee, dat blijft schommelen. Maar wat behalve de recordwarmte ook opmerkelijk is, is dat september ook nog eens warmer was dan de vakantiemaanden juli en augustus. Dat komt niet zo vaak voor."

Klimaatverandering

"Je moet al teruggaan naar 1961. En toen was het zo dat september warmer was dan juni, juli en augustus, dus alle zomermaanden. Iets dat ook nog in 1895 en 1841 is voorgevallen."

"Dus het feit dat september warmer was dan de drie vorige maanden, is uitzonderlijk, maar kwam ook al in de negentiende eeuw voor. Dus dat heeft geen link met de klimaatverandering. Het feit dat september recordwarm was, daar zit uiteraard wel een link in. En juni was ook al recordwarm."