Ivan De Vadder: “Daarom spaart Pieter De Crem de kritiek op zijn eigen partij niet meer”

bron: VRT NWS
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) spaarde in het VTM Nieuws de kritiek op zijn eigen partij niet. Hij heeft heel duidelijk gemaakt wat er volgens hem moet gebeuren. Een grondige koerswijziging is nodig, vindt hij. Daarvoor moeten de banden met Beweging.net doorgeknipt worden.

Bij VTM Nieuws was De Crem heel duidelijk over zijn partij: "Er is een grondige koerswijziging nodig, want CD&V heeft de afgelopen legislatuur qua normen en waarden een soft-groene koers gevaren en sociaal-economisch zelfs een syndicale koers." Voor Wetstraatspecialist Ivan De Vadder is het niet verwonderlijk dat De Crem zulke uitspraken doet. “Nu hij geen parlementslid meer is en geen job meer in de nationale politiek ambieert, kan hij vrijer spreken”, vertelt De Vadder. "Hij heeft nog weinig problemen om dergelijke kritiek naar voren te brengen."

Volgens De Vadder bedoelt De Crem met die uitspraken dat de banden met de standenverenigingen doorgeknipt moeten worden. "Het is een kritiek die je ook hoort bij jongeren zoals Felix De Clerck." Volgens De Crem hebben organisaties zoals Beweging.net opgeroepen om niet op CD&V te stemmen.

"Traditioneel was de deal dat CD&V hun beleid zou uitvoeren in ruil voor stemmen. Dat contract is nu verbroken. De Crem ziet dan ook geen reden meer om die organisaties nog te betrekken bij de CD&V. Qua kritiek en koerswijziging kan dat tellen”. De Vadder komt ook nog tot een opmerkelijke vaststelling: "Het is ook opvallend hoe weinig reactie er komt."