Slecht nieuws over geldautomaten: "Dit kan toch niet anno 2024!"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Heel wat mensen geraken tegenwoordig maar moeilijk of zelfs niet aan cash geld, door het verdwijnen van geldautomaten. "Dit kan toch niet anno 2024!", zegt Kamerlid Leen Dierick (cd&v).

"Eind maart 2023 werd een belangrijk akkoord met de banksector gesloten over de geldautomaten. In dat akkoord staan duidelijke afspraken om een halt toe te roepen aan het verdwijnen van geldautomaten uit ons straatbeeld."

"De afspraken zijn helder. Elke gemeente moet ten minste één geldautomaat hebben en ook in landelijke gemeenten moeten mensen op maximaal 5 km hun geld kunnen afhalen. Er moeten zelfs 207 extra locaties met geldautomaten bijkomen tegen 2025."

Dierick ziet nu, bijna een jaar later, echter dat de gemaakte afspraken niet worden nagekomen. "Er verdwijnen nog steeds geldautomaten en er komen er minder bij dan afgesproken. En als er een geldautomaat bij komt dan staat die vaak niet op de locatie die afgesproken is met de Nationale Bank."

"Het loopt op het terrein duidelijk niet zoals het is afgesproken in de overeenkomst. En het gevolg is dat de dekkingsgraad dus niet wordt gehaald en dat heel wat mensen moeilijk of niet aan cash geld geraken. Dit kan toch niet anno 2024!"

"Het is goed dat er vanuit de verschillende betrokken ministers een brief is gestuurd, maar het mag daar niet bij blijven. Het akkoord moet nu echt wel uitgerold worden op het terrein."