"Er liggen meer dan 100 kernwapens in België"

bron: VRTNWS
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Er liggen wel degelijk Amerikaanse kernwapens op de luchtmachtbasis in het Limburgse Kleine Brogel. Er is een document van de NAVO opgedoken waarin dat staat.

VRTNWS kon het document inkijken. Het document "A New Era for Nuclear Deterrence? Modernisation, Arms Control, and Allied Nuclear Forces" gaat over de vernieuwing van de Amerikaanse atoomwapens in Europa en werd opgesteld voor parlementariërs uit de verschillende NAVO-lidstaten. 

Het niet-geclassificeerde rapport somt alle basissen op in Europa waar er Amerikaanse kernwapens liggen. Dat blijkt dus ook zo te zijn in Klein Brogel. Er zouden zo'n 150 atoomwapens aanwezig zijn. Er liggen eigenlijk al tientallen jaren kernwapens in ons land.

Dat er nu effectief kernwapens liggen in Kleine Brogel is ook geen verrassing. Het is al jaren een publiek geheim. VRT NWS bracht eerder op basis van interne documenten van Defensie al uit dat ze er zijn. Je hebt voor - en tegenstanders. Tegenstanders vinden dat kernwapens verboden moeten worden omdat ze zo krachtig zijn en veel burgerslachtoffers kunnen maken. Bij voorstanders klinkt het dan weer dat geen enkele kernmacht tot nu toe wil ontwapenen  en dat het evenwicht tussen de huidige kernstaten wel degelijk een vorm van stabiliteit brengt, en dus oorlog helpt te voorkomen.