"Wanneer je 's ochtends naar je werkt rijdt, zal je tol moeten betalen: Dit zijn de bedragen"

bron: De Standaard
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
CD&V wil opnieuw de kilometerheffing op tafel leggen. Maar wetenschappers hebben ook nog een andere oplossing gevonden om de files in ons te laten afnemen.

Transporteconomen Stef Proost (KU Leuven) en Bruno De Borger (UAntwerpen) zijn fan van een kilometerheffing. Zij willen zelfs nog een stapje verder gaan en pleiten voor een 'superslimme kilometerheffing'. 

Daarbij varieert de prijs niet alleen tussen spits en dal, maar ook binnen de spitsuren. Het resultaat zou dan moeten zijn dat de vertrektijden van de automobilisten zodanig verspreid worden, dat ook de files verdwijnen. Nu vertrekt iedereen op ongeveer hetzelfde uur naar zijn werk. Door de beperkte capaciteit van de snelweg ontstaat er een file.

Tol
“Door een tol op te leggen die varieert binnen de spits, stimuleren we mensen om hun vertrektijd aan te passen”, zegt Proost in De Standaard. “Ideaal zou zijn dat de prijs per vijf minuten verandert.” Wie vanuit Leuven precies om half negen wil aankomen, betaalt het meest: 6,66 euro per rit. Wie vroeger of later aankomt, betaalt minder. Het gemiddelde bedraagt 3,33 euro per rit.

Al stelt men zich wel vragen bij dit model. Wat als iedereen toch op zijn vertrouwde uur wil aankomen? Wat met mensen die minder kapitaalkrachtig zijn om half negen op hun werk moeten zijn? De kans is klein dat de Vlaamse onderhandelaars voor dit model kiezen. Dat zou ook niet goed vallen bij de automobilisten.