“Vooral zij hebben voordeel bij een systeem van slimme kilometerheffing, maar er is ook een groot voordeel aan”

bron: ATV
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Wetenschappers lanceren het idee om een slimme kilometerheffing in te voeren. Dat zou meteen ook de files doen verminderen.

“Door een tol op te leggen die varieert binnen de spits, stimuleren we mensen om hun vertrektijd aan te passen”, zegt één van de bedenkers Stef Proost (KU Leuven) in De Standaard. “Ideaal zou zijn dat de prijs per vijf minuten verandert.” Wie vanuit Leuven precies om half negen wil aankomen, betaalt het meest: 6,66 euro per rit. Wie vroeger of later aankomt, betaalt minder. Het gemiddelde bedraagt 3,33 euro per rit.

Bruno De Borger, transporteconoom van de UAntwerpen, uit bij ATV zijn bedenkingen over het systeem. “Het is vooral in het voordeel van de mensen die er wat beter voorzitten”, zegt hij. “Maar je mag ook niet vergeten dat het systeem inkomsten oplevert die men kan gebruiken.”

“In de steden waar dergelijke systemen zijn ingevoerd, heeft men al gezorgd voor betere wegen, betere fietspaden, beter openbaar vervoer. In die optiek gaat het voor iedereen een goede zaak zijn."