Ook kritiek op Nederlandse moskee: Geen verjaardagen en vrouwen niet buiten zonder begeleiding

bron: AD.nl
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Ook in Nederland wordt het debat omtrent salafistische moskeeën gevoerd. Moskee alFitrah in Utrecht is erg professioneel maar handhaaft ook een gesloten cultuur.

Twee onderzoekers uit Nederland bestudeerden het effect dat alFitrah op moslims heeft. Ze concludeerden dat de moskee enorm professioneel is. "Jongeren krijgen 14 uur per week extra les. Veel moskeeën bieden extra lessen maar zijn nooit zo uitgebreid. De meeste moskeeën hebben een achterstand. Er is nood aan meer kennis."

Er is een keerzijde aan die professionaliteit. De moskee wordt ervan beschuldigd dat ze superieur zou zijn en het zelf nadenken zou ontmoedigen. "Ze demotiveren de bezoekers om zich aan te sluiten bij de Nederlandse samenleving." 

"Ouders worden gewaarschuwd voor uitstapjes, verjaardagen mogen niet meer gevierd worden en vrouwen mogen niet buitenkomen zonder begeleiding", aldus de onderzoekers bij AD.nl. 

De onderzoekers adviseren toch om waakzaam te blijven. Er zijn elementen van radicalisering aanwezig. "Ze willen problmemen zelf oplossen en er is een strikte scheiding tussen jongens en meisjes. Desondanks laat de moskee de moslims toch actief meedoen. Ze moeten diploma's halen en het goed doen op de arbeidsmarkt. Het is allemaal heel dubbel", zeggen de onderzoekers.