Inkomstenbelasting in ons land is oneerlijk: “Rijken laten zich goed adviseren en betalen geen cent, maar de gewone man wel”’

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Deze maand is het honderd jaar geleden dat men de inkomstenbelasting invoerde in België. VUB-professor ‘fiscaal recht’ Michel Maus (49) schreef er een boek over.

Er zitten wel wat oneerlijke dingen in die inkomstenbelasting. Zo is een woonst al ruim belast en op dat geld int de overheid bij een erfenis nog een pak successierechten. “Het is vooral oneerlijk omdat de taks ooit in het leven is geroepen om de welvaart meer te verdelen en de grote vermogens te belasten”, reageert Michel Maus in Het Laatste Nieuws. 

“Maar de rijken laten zich goed adviseren en zorgen wel dat hun nabestaanden geen cent betalen na een erfenis. De gewone man kent die ontsnappingsroutes niet en betaalt het gelag. Ik ken mensen die naar Spanje zijn verhuisd en twee keer successierechten betalen op een erfenis: in België én in Spanje. De regels zijn normaal dat je geen twee keer op hetzelfde kan belast worden, maar ze hebben toch het proces verloren.” 

“Dat zijn zaken die mij heel erg tegen de borst stuiten en daarom heb ik dit boek geschreven. De belastingen zijn vaak oneerlijk en dat blijft knagen bij wie fors moet betalen. Zo'n mensen krijgen een afkeer van alles wat met overheid te maken heeft en dat voedt antipolitiek. Ik hoop echt dat politici beseffen dat ze er veel bij te winnen hebben om de spelregels eerlijker te maken."