Fiscaal expert erg kritisch voor fiscale hervormingsplannen in het voetbal: "Dat heeft dan wel een impact op de sportieve competitiviteit."

door: CDC
geld in voetbal
Afbeelding bron: Photonews

Gisteren raakte een voorontwerp bekend van de plannen van de overheid rond de fiscale regering voor het Belgisch voetbal. De clubs reageerden furieus. Ook professor fiscaal recht Michel Maus stelt er zich vragen bij.

De topclubs spreken van het "failliet van het Belgische voetbal". Aan Sporza geeft professor Maus zijn visie. En die is ook kritisch voor het werk van de regering. Ze heeft volgens Maus veel te weinig rekening gehouden met de mogelijke gevolgen van de veranderingen.

De plots veel duurdere salarissen zullen ervoor zorgen dat clubs miljoenen euro's zullen moeten zoeken. Dat zullen ze moeten doen door de loonlast te verlagen. Hierdoor wordt het veel minder interessant voor voetballers om in België te spelen.

Ook makelaars zullen minder kunnen verdienen, tot maximaal 3% op de brutolonen van de spelers. In het buitenland kunnen ze veel meer vragen. De kans bestaat dus dat er een exodus aan talent komt en België de rol met de Europese subtop zal moeten lossen. Ook dat zal geld kosten.

De lagere kwaliteit van ons voetbal zal ons land doen zakken in de ranking en de competitie zal minder aantrekkelijk worden. Bijgevolg zullen ook tv-inkomsten en sponsorinkomsten dalen, zo voorspelt de professor. "Daar lijkt niet over nagedacht en dat is jammer. Zo is er geen draagvlak in de sector en daardoor krijg je die reacties."