Terreurexpert is erg op zijn hoede: “Hou er maar rekening mee dat IS nu dit plan zal gaan uitvoeren”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi is om het leven gekomen terwijl speciaal opgeleide Amerikaanse troepen hem op de hielen zaten. “Een laffe hond”, zo noemde Donald Trump de leider van IS.

Nederlands terreurexpert Bibi Van Ginkel is op zijn hoede na de dood van de IS-leider. “Al-Baghdadi was een charismatische leider”, verklaart hij in Het Nieuwsblad. “Zijn dood zal sowieso wraakgevoelens oproepen. De kans is groot dat ze het verhaal omkeren in hun voordeel. Dat de Amerikanen een laffe actie hebben gepleegd tegen de kinderen van Al-Baghdadi.”

“De vraag is dan of die wraak tot aanslagen zal leiden? Die kans is echt wel reëel. We moeten daar sowieso rekening mee houden dat IS nu overschakelt naar dit plan. Het is alle hens aan dek bij de inlichtingendiensten.”

De grote schrik is dat slapende cellen nu plots actief gaan worden door de dood van Al-Baghdadi. Of dat er 'lone wolfs' een aanslag gaan plegen. De eerste oproepen zijn er al op de sociale media. Professor Rik Coolsaet (UGent) denkt niet dat dit zal gebeuren. “Men dacht dat ook na de dood van Osama Bin Laden in 2011, maar dat gebeurde niet. Ook na de val van het kalifaat zagen we geen grote represailles."

Tags isis