Advocaat van IS-kinderen schetst verschrikkelijk beeld

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De advocaten van de tien kinderen van Syriëstrijders die moesten worden gerepatrieerd schakelen een deurwaarder in om de dwangsom van de Belgische regering (500.000 euro tot dusver) op te eisen. Advocaat Abderrahim Lahlali benadrukt dat de kinderen in mensonterende omstandigheden leven.

Eind vorig jaar besliste een rechter in Brussel dat de regering alles in het werk moet stellen om 10 IS-kinderen terug te halen naar België. Er werd een dwangsom opgelegd van 5.000 euro per kind per dag. 

Intussen moet de Belgische regering al 500.000 euro betalen en de termijn om beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de rechter is verstreken. "Tien dagen geleden is de termijn verstreken en toen hebben we de Belgische regering in gebreke gesteld", licht advocaat Abderrahim Lahlali toe op Radio1.

Erbarmelijke omstandigheden in kamp

Hij schetst een schrijnend beeld van de situatie waarin de kinderen zich bevinden. "Het is ethisch onverantwoord. We hebben te maken met 10 minderjarige kindjes die zich in erbarmelijke en mensonterende omstandigheden bevinden in het vluchtelingenkamp in het hart van de winter."