Maggie De Block faalt en haalt boze zelfstandigen op de hals: “Ondanks verbod, gebeurt het toch”

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Er is een nieuwe wet waarin winkeliers sinds 1 november geen sigaretten of tabak meer mogen verkopen aan minderjarigen. Het Nieuwsblad onderzocht of die regel wel degelijk nageleefd wordt.

Minderjarigen kunnen geen tabaksproducten – sigaretten, roltabak maar ook E-sigaretten meer kopen. Die regel is vanaf 1 november ingegaan. Uit het onderzoek blijkt dat de winkeliers de wetgeving niet zo nauwgezet nemen. 

Van de veertien handelszaken die werden bezocht, werden er op twaalf adressen sigaretten of tabak verkocht. Dertig inspecteurs van de FOD Volksgezondheid gaan volgende week op pad om in de buurt van secundaire scholen te controleren. Wie wordt betrapt krijgt eerst een waarschuwing maar kan zich daarna aan een boete van 400 euro verwachten. 

Er komt wel wat kritiek op de nieuwe wet. Volgens Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen is “de handelaar weeral de dupe van deze halfslachtige maatregel”. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil nog niet reageren op het onderzoek omdat de regelgeving pas is ingegaan.