Belgë riskeert veroordeling na klacht van PVDA-kopstuk Germain Mugemangango: Dit is er aan de hand

bron: SCEPTR
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De kans is groot dat België een Europese veroordeling krijgt. Dat komt omdat onze ­parlementsleden nog steeds rechter zijn over hun eigen verkiezing. De zaak van de Frans­talige PVDA-politicus Germain Mugemangango is de aanleiding.

In de grondwet staat dat parlementsleden zelf mogen oordelen over klachten bij hun verkiezing. België is daarmee een van de laatste landen waar er geen onpartijdige organisatie is die daarover oordeelt. 

De Frans­talige PVDA-politicus Germain Mugemangango heeft een rechtzaak tegen België opgestart wegens schending van het recht op een eerlijk verkiezingsproces. Hij beweerde dat er een fout was gebeurd bij het tellen van de ongeldige stemmen bij de verkiezingen in 2014. 

"Andere parlementsleden hebben zelf een persoonlijk belang bij hun beoordeling", zegt Ivo Flachet, de advocaat van Mugemangango. "Als uit de hertelling zou gebleken zijn dat hij wel verkozen was, zou een aanwezige parlementair haar of zijn plaats verliezen. Hij werd het slachtoffer van het gebrek aan een eerlijke procedure."

De kans is groot dat ook de rechtbank die redenering volgt en België zijn grondwet zal moeten wijzigen.