Bart De Wever onthult wat er speelt: "Koning wilde N-VA niet aan zet brengen"

bron: VRT
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Bart De Wever zegt zich "verraden" te voelen door de gebeurtenissen van de voorbije twee weken. Hij stelt ook dat koning Filip niet wilde dat N-VA aan zet kwam in de regeringsvorming.

De nieuwe informateurs komen uit het CD&V-kamp en het MR-kamp. Bart De Wever en N-VA komen niet aan zet, het wantrouwen bij de andere partijen bleek daarvoor te groot. Uitspraken over de Walen ("passieve kiezers die moeten onderhouden worden") en Gwendoly Rutten ("verricht knoeiwerk") hielpen daar niet bij.

"Ik kan mij voorstellen dat als men in die paars-groene vorming al zeer ver gevorderd was, dat de rode en groene partijen geen trek hadden in een missie van de N-VA en dat ze dat kenbaar hebben gemaakt. Een van hen, de voorzitter van Ecolo, heeft zelfs gezegd dat de koning het niet wilde", reageerde De Wever voor de VRT-camera's.

In de kou staan

Op de vraag of De Wever misschien voorzichtiger had moeten zijn in zijn uitspraken, zei hij: "Als je een stok zoekt, is de hond snel geslagen. Feit is dat ik écht boos was over wat er de laatste 14 dagen is gebeurd. Met iedereen werd gepraat, behalve met ons, wij bleven in de kou staan. Toen ik de nota las, werd het rood en groen voor mijn ogen. Ik kon niet geloven dat een liberale partij daarin meeging. En dan heb ik gezegd wat ik meende te moeten zeggen, want ik voelde mij echt verraden."