Koen Geens wil het helemaal anders aanpakken: "Lukt dat niet, dan is de hakbijl daar"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Voormalig minister Koen Geens van CD&V wil voorkomen dat na de volgende verkiezingen er opnieuw een ellenlange regeringsvorming volgt.

Na de verkiezingen van mei 2019 werden heel wat pistes bewandeld en weer verlaten. Er was onder meer sprake van paars-geel, paars-groen en Arizona en informateurs, preformateurs, initiatiefnemers en koninklijke opdrachthouders wisselden elkaar af. Het zou uiteindelijk tot 1 oktober 2020 duren voor de Vivaldi-regering, met Alexander De Croo als premier, een feit was.

Koen Geens, zelf een tijdlang koninklijk opdrachthouder tijdens die moeilijke periode, pleit ervoor de regeringsvorming te beperken in de tijd. "Een periode van vier, zes of acht maanden, waarin de druk ligt bij de spelers om het zelf op te lossen. Lukt dat niet, dan is de hakbijl daar. Ik geloof niet in nieuwe verkiezingen", zei Geens in 'De Afspraak'.

Gevraagd wat hij met "de hakbijl" bedoelde, legde Geens uit: "De koning en de partijen proberen samen om een regering te vormen. Lukt dat niet, dan is na die periode van bijvoorbeeld zes maanden er een terugvalpositie: hoe vormt men bijvoorbeeld een Brusselse regering? Of hoe vormt men een Europese regering? En die formules werken automatisch."