Doemscenario in de maak: "Als we dit niet doen, wordt Vlaanderen het Wallonië van Europa"

bron: De Standaard
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Frank Vandenbroucke ziet Vlaanderen zich in een slechte positie manoeuvreren door het weinig ambitieuze klimaatplan van de Vlaamse regering. Op federaal niveau denkt hij dat een regenboogcoalitie het meest haalbaar lijkt.

Vandenbroucke vindt het klimaatplan van de Vlaamse regering ondermaats en vreest een doemscenario. "Vlaanderen dreigt zich in een achterhoedepositie te manoeuvreren. Als Europa echt op het gaspedaal duwt, zal dat tot allerlei economische ontwikkelingen leiden. Dan heeft het geen zin om krampachtig vast te houden aan een achterhaald model. Als we dat wel doen, eindigen we over dertig jaar als het Wallonië van Europa", zegt hij in De Standaard.

Regenboogcoalitie met schwung

Vandenbroucke was in 1999 een van de architecten van de eerste paars-groene regering. 20 jaar later lijkt paars-groen (met CD&V) de enige realistische oplossing die overschiet.

"Idealiter zou er een regering van PS en N-VA komen. Helaas lijkt dat, door de onderlinge animositeit, even onmogelijke zaak. En een paars-gele coalitie kunnen we wel begraven. Er moet dus een andere coalitie komen: een regenboogcoalitie met socialisten, groenen, liberalen en christendemocraten. Maar die moet dan wel een overtuigend project op tafel leggen. Er mag schwung en ambitie van uitgaan", besluit Vandenbroucke.