Zo kon Steve Bakelmans ongestoord zijn gang gaan: 'Dood van Julie Van Espen had misschien vermeden kunnen worden'

door: Redactie
Er zijn grote fouten gebeurd bij het Antwerpse gerecht inzake Steve Bakelmans, de moordenaar van Julie Van Espen. Dat schrijft de Hoge Raad voor Justitie in een vernietigend rapport.

Julie Van Espen werd begin mei in de buurt van het Antwerpse Sportpaleis door Steve Bakelmans van haar fiets gesleurd. Hij wurgde haar en dumpte het lichaam in het  Albertkanaal. De dader kon snel gearresteerd worden.

Maar had de dood van Julie vermeden kunnen worden? Het gerecht blijkt een aantal keer geblunderd te hebben. Zo kreeg Bakelmans in 2017 vier jaar cel, maar de rechtbank beval niet de onmiddellijke aanhouding van de man. Bakelmans ging bovendien in beroep. Het hof van beroep behandelde de zaak echter niet als prioritair.

Op vrije voeten

Door een tekort aan magistraten werd de zaak vervolgens op de lange baan geschoven. Intussen liep Bakelmans op vrije voeten rond, met alle gevolgen van dien.

"Als Justitie correct gewerkt had in de vervolging en de opsluiting van Steve Bakelmans, dan was er een kans geweest dat Julie Van Espen geen gruwelijke dood zou gestorven zijn", zei advocaat John Maes tegen Het Laatste Nieuws.