Familie van Julie Van Espen klaagt Belgische staat aan: “Dan had ze nu nog geleefd”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

De familie van Julie Van Espen, de 23-jarige studente die in 2019 werd vermoord en verkracht, legt een klacht neer. Een klacht gericht tegen de Belgische staat.

Ze zijn ervan overtuigd dat Julie nog had geleefd als de Justitie niet had gefaald. Ze vinden dat de staat tekort geschoten is in zijn plicht om burgers te beschermen.

Op 4 mei 2019 werd Julie verkracht en vermoord door Steve Bakelmans. Die was geen onbekende voor het gerecht.

Hij was op dat moment al tientallen keren veroordeeld voor feiten zoals diefstal, bedreiging en verkeersmisdrijven. Hij was ook al twee keer veroordeeld voor verkrachting.

“Dat falen zien ze nu ook in de zaak rond Abdessalem Lassoued, de man die op 16 oktober twee Zweden doodschoot in Brussel”, zegt justitiejournaliste Helen Goedgebeur aan VRTNWS.

Voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft op X al gereageerd en zegt dat die vergelijking klopt. “In beide gevallen beging een magistraat een fout.” 

“Dat is de reden waarom ik mijn ontslag indiende. Dat is ook de reden waarom ik na overleg met de familie Van Espen onder meer een wetsvoorstel indien om het tuchtrecht grondig te hervormen."

De familie vraagt één symbolische euro schadevergoeding. Later zal de familie meer uitleg geven over hun besluit.