Onaanvaardbaar: Kindermisbruik in de kerk verzwegen wegens ‘misbruikketens’

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Minstens 175 minderjarigen waren tussen 1941 en 2019 het slachtoffer van seksueel geweld van leden van de ultraconservatieve priestercongregatie Legionairs van Christus, onder wie ook oprichter Marcial Maciel zelf. Doordat er sprake is van ‘misbruikketens’ ligt hun aantal wellicht nog veel hoger.

Eén en ander blijkt uit een intern rapport. De daden werden gepleegd door 33 priesters of diakenen. De Mexicaan Marcial Maciel misbruikte volgens het rapport ook zelf maar liefst 60 minderjarigen. Het rapport werd opgesteld door een commissie die in juni werd opgericht.

In de grote meerderheid van de gevallen gaat het om adolescente jongens tussen de 11 en 16 jaar. Verder blijkt dat 18 van de 33 religieuzen die misbruik hebben gepleegd, nog steeds tot de congregatie behoren. Ze mogen wel geen taken uitvoeren waarbij ze in contact komen met minderjarigen.

Van de 33 daders zijn 14 ook zelf ooit misbruikt door de legionairs. Daarom is er sprake van ‘misbruikketens’. Dat betekent dat de slachtoffers ook zelf daders waren. Daarom denkt de commissie dat het aantal slachtoffers nog hoger ligt omdat zij zich niet durven bekend te maken. Al jaren duiken er beschuldigingen op over pedofilie bij deze priestercongregatie in verschillende landen, met name in de Verenigde Staten, Chili en Duitsland.