Vijf Franstalige partijvoorzitters eensgezind: "Dat moet gebeuren in 2024"

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Vijf Franstalige partijvoorzitters zijn het erover eens: een nieuwe staatshervorming is nodig. Maar dat staat niet gelijk aan het confederalisme, zoals N-VA het graag zou zien gebeuren.

De krant Le Soir bracht de vijf voorzitters van de Franstalige partijen samen voor een interview. Paul Magnette (PS), Georges-Louis Bouchez (MR), Rajae Maouane (Ecolo), Maxime Prévot (cdH) en François De Smet (DeFI) schoven aan aan tafel. PTB was er niet bij.

De vijf voorzitters zijn het grotendeels eens over een staatshervorming in 2024. Maar dat betekent niet noodzakelijk het versterken van regionale bevoegdheden, het kan ook herfederalisatie van bepaalde regionale bevoegdheden inhouden. Efficiëntie lijkt het toverwoord.

Modernisering

Georges-Louis Bouchez (MR) spreekt bijvoorbeeld liever over modernisering van de staat. "Hervorming of modernisering van de staat betekent niet dat we nog meer gaan regionaliseren, regionalisering heeft heel weinig opgeleverd op het gebied van efficiëntie voor de burgers."

"Wanneer de jongeren die voor het klimaat hebben gedemonstreerd 4 ministers zien, begrijpen ze niet wat er aan de hand is," zegt Rajae Maouane van Ecolo. "Voor ons zijn er geen taboes."

Scheiding te duur

Georges-Louis Bouchez: "België zal niet verdwijnen, omdat de onderhandelingen over de scheiding te gecompliceerd zouden zijn, en we zouden niet weten wat we met de schuld moeten doen, om nog maar te zwijgen over de onderhandelingen over Brussel. Maar ik denk dat we de plicht hebben om een ??duidelijk Franstalig project te hebben voor een stabiel België."