Bert Anciaux: “Ik heb zelf aan de staatshervorming meegewerkt en het is veel koterij”

door: WVDS
Bert Anciaux
Afbeelding bron: Photonews

Bert Anciaux (sp.a) heeft er al een rijkgevulde carrière in de politiek opzitten. De voormalige minister zetelt nu in de Senaat en stelt voor zichzelf nog twee zaken voorop waar hij expliciet aan wil werken. 

Als eerste wil Anciaux het populisme counteren. “De toespraak van Angela Merkel in september vorig jaar heeft op mij een heel grote indruk gemaakt. Ze hield daarin een pleidooi voor kameraadschap, zoeken naar compromissen. Niet op het vlak van basiswaarden, maar wel op het vlak van het overstijgen van het eigen politiek groot gelijk.”

3 gelijkwaardige basiswaarden

“Er zijn voor mij drie grote basiswaarden: vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid. Vandaag wordt er één verheven tot het belangrijkste, maar vrijheid zonder gelijkheid of broederlijkheid is de macht van de sterkste en dat mogen we niet laten gebeuren. Daar wil ik rond werken. Die drie-eenheid is essentieel. De ene kan en mag niet zonder de anderen. Ik wil wat tegengas geven tegen het populisme.”

Over de staatshervorming

Een tweede speerpunt is de staatshervorming. “In dit land zijn we 50 jaar bezig met staatshervorming. Ik denk dat een heel zware evaluatie en het afronden daarvan noodzakelijk zijn. Ik heb er zelf aan meegewerkt en ik vind dat er heel veel koterij is.”

“Ik wil daar rond werken en ik hoop wat tegengas te kunnen geven tegenover zij die enkel de gewesten belangrijk vinden. Gewesten vertrekken van harde grenzen en zijn eigenlijk vormen van staatsnationalisme. Ik denk dat de Gemeenschappen veel belangrijker zijn dan de Gewesten. Die bevoegdheden zijn ook veel essentiëler. Meer menselijk. 

De staatshervorming moet meer vertrekken vanuit de Gemeenschappen en Brussel moet terug een Hoofdstad worden in plaats van een Gewest in concurrentie met Vlaanderen en Wallonië. De uitdaging wordt het bepalen van de rol die Brussel moet spelen. De situatie van de Vlamingen in Brussel blijft voor mij een belangrijk uitgangspunt.”