Groen blijft op zelfde nagel kloppen: “69% van de Belgen wil dit”

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Groen-kamerlid Kim Buyst herinnert politici en burgers aan haar wetsvoorstel voor nultolerantie voor alcohol achter het stuur. Ze verwijst naar enkele experts die haar mening delen.

Kamerleden Joris Vandenbroucke (Sp.a) en Kim Buyts (Groen) dienden in oktober een wetsvoorstel om de alcoholdrempel voor autobestuurders te verlagen van 0,5 naar 0,2 promille. Zo’n nultolerantie zou discussies over bijvoorbeeld likeurpralines moeten uitsluiten.

“Rijden en drinken gaan niet samen en dat zeg ik niet alleen”, aldus Kim Buyst. “69% van de Belgen wil het, net zoals enkele vooraanstaande experts.” “Leg het maar eens uit aan iemand, uw kind of uw partner is gestorven omdat er iemand jammer genoeg iets te veel gefeest heeft en dan toch het stuur genomen heeft”, sluit Koen Ricour, directeur van de federale politie, aan. “In dat opzicht zijn we pro 0,2 promille.”

Het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) liet al weten eerder voorstander te zijn van een hogere pakkans dan van een verlaging van de tolerantie.