Vogelgriep op weg naar ons land: “Let goed op, zij kunnen je kippen in de tuin besmetten”

door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay
Sinds begin deze maand is er vogelgriep vastgesteld in Oost-Europa. Zo is er bijvoorbeeld in Polen en Hongarije al het virus opgedoken. Eergisteren werd het eerste geval in Duitsland vastgesteld.

Danny Coulier is voorzitter van de Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders. “Er is bij ons een verhoogde waakzaam”, zegt hij aan Radio 1. “We maken ons ook heel veel zorgen. Wanneer dat de temperaturen verder dalen in het oosten van Europa, schuift de trek van wilde vogels meer westwaarts op.”

“In Duitsland heeft men een wilde vogel aangetroffen die door het virus besmet is. Het kan zich ook verspreiden binnen contacten binnen de sector. Er zijn al verschillende maatregelen van kracht. Ophokplicht kan een oplossing zijn. We zijn daar vragende partij naar en hebben dat al aan de overheid gevraagd. Professioneel pluimvee dat buiten loopt is erg kwetsbaar. Dat heeft natuurlijk wel een economische aanpak.”

“Het gaat zeker niet op korte termijn stoppen en het wordt kouder. We zijn er zeker van dat de vogelgriep richting uit gaat komen. Wilde vogels kunnen bijvoorbeeld ook de kippen in je tuin besmetten.”