Brusselse herdenking Holocaust verloopt chaotisch: “Onverdraagzaamheid begint hier”

door: Redactie
75 jaar geleden werd concentratiekamp Auschwitz bevrijd. De herdenking door het Brussels Parlement verliep minder sereen dan verwacht zou mogen worden.

Voor de herdenkingsplechtigheid buiten aan het Brussels Parlement waren de partijen uitgenodigd om het woord te nemen. Toen dat bekend raakt, vroegen zij allemaal, met uitzondering van N-VA, om de uitnodiging aan Vlaams Belang in te trekken. “De aanwezigheid van een vertegenwoordiger van een partij die openlijk pleit voor vreemdelingenhaat en haat jegens anderen onteert deze ceremonie”, luidde het in een mededeling.

Fractieleider van Vlaams Belang Dominiek Lootens-Stael noemde de terugtrekking “een absolute schande”. Zijn partijcollega Dries Van Langenhove stelde een retorische vraag op Twitter. “Is het dan de bedoeling om de Holocaust te herdenken, of is het de bedoeling om de Holocaust te gebruiken voor politieke doeleinden?”

Ook tijdens de plechtigheid zelf was er nog een voorval. “Terwijl ons parlementslid Gilles Verstraeten respectvol het woord neemt, draait Emmanuel De Bock van DéFI hem de rug toe”, tweette Brussels gemeenteraadslid Mathias Vanden Borre met foto’s er bij als bewijs. “Onverdraagzaamheid begint hier.” DéFI, dat jarenlang geleid werd door Olivier Maingain, behartigt de belangen van de Franstaligen.