Gecontesteerde straat blijft hetzelfde: “Schandplek in onze gemeente”

door: Redactie
Afbeelding bron: Pixabay
Puurs-Sint-Amands gaat haar Cyriel Verschaevestraat van naam veranderen. De gemeente Zoersel plaatste bij haar straatnaam infobordjes geplaatst. Tot onvrede van de buurbewoners en de oppositiepartijen.

Verschaeve was een Vlaams-nationalistische priester. Hij overhaalde heel wat jongeren om aan de zijde van de nazi’s te gaan vechten. Historicus Bruno De Wever vergeleek hem met Syriëronselaars. Na de Tweede Wereldoorlog werd Verschaeve veroordeeld voor collaboratie.

Verschillende Vlaamse gemeentes herdoopten hun Cyriel Verschaevestraat al. In Zoersel protesteerden buurtbewoners met bordjes waarop stond geschreven “schandplek in onze gemeente” en “nazicollaborateur”.

Het gemeentebestuur reageerde met nieuwe straatnaambordjes met informatie over de priester. “Door de naam te behouden, willen we hem niet eren maar de geschiedenis duiden”, zegt burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) in Het Laatste Nieuws.

Een actie die op weinig sympathie kan rekenen van Vlaams Belang, Sp.a en CD&V. Zij hebben de naamsverandering op de agenda van de volgende gemeenteraad geplaatst.