Demonstratie rond boerkaverbod: “Veiligheid in het gedrang”

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
In Den Haag in Nederland hebben tientallen demonstranten geprotesteerd tegen het half jaar oude verbod op gezichtsbedekkende kledij. De vrouwen voelen zich onveilig en in hun vrijheid beperkt.

Het zogenaamde boerkaverbod geldt voor gezichtsbedekkende kleding in overheidsgebouwen, scholen, het openbaar vervoer en zorggebouwen. Volgens de regering is het belangrijk dat mensen elkaar op deze plaatsen herkennen. Het verbod moet de veiligheid vergroten en communicatie verbeteren.

De demonstranten stellen net het omgekeerde vast. “Er zijn vrouwen die niet meer naar de tandarts durven”, zei Layla Klioual van ‘Hand in hand tegen het Niqabverbod’, dat het protest organiseerde, in het AD. “Of die hulp moeten inschakelen bij het naar school brengen van hun kinderen. Onze burgerrechten worden ernstig geschaad.”

Het verbod wordt in principe over 2,5 jaar geëvalueerd. Waarnemers vermoeden echter dat het eerder al ingetrokken worden omdat het vrouwen met een boerka of niqab net nog meer in een sociaal isolement plaatst. “Er is niets gebeurd met vrouwen die een niqab dragen waardoor dit verbod er moest komen”, zegt demonstrante Karima Rahmani. “Onze veiligheid is er juist door in het gedrang gekomen.”

Tags