"Multiculturele samenleving zal voor spanningen zorgen, dat mogen we ook benoemen"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Bart Somers, viceminister-president in de Vlaamse regering, erkent dat de multiculturele samenleving voor spanningen zal zorgen. Hij benadrukt dat dit van iedereen inspanningen zal vragen.

"Als we een succesvolle samenleving willen, dan moeten we allemaal inspanningen leveren. Elke burger moet de grondwaarden van onze samenleving verdedigen", stelt Bart Somers in een uitgebreid interview in De Zondag.

"Dat gaat over vrijheid van meningsuiting, gelijkheid van man en vrouw, non-discriminatie, enzovoort. We moeten snel inburgeren. Migratie moet behapbaar blijven, maar is een realiteit. We moeten segregatie voorkomen, we leven te vaak naast en te weinig met elkaar."

37 procent van onze kinderen tot 5 jaar hebben migratieroots

"De multiculturele samenleving is een realiteit. Wist u dat 37 procent van onze kinderen tot 5 jaar een migratieroots hebben? Dat zijn allemaal Vlamingen en we moeten daarmee aan de slag. Dat zal voor spanningen zorgen. We mogen dat ook benoemen. Maar laat ons eerlijk zijn: vandaag zijn we haast geobsedeerd door de problemen. Ze worden uitvergroot als nooit tevoren. Ik ga ook de successen noemen."