Weerman Frank Duboccage heeft belangrijk nieuws over stormen Ellen en Francis: “Helemaal anders dan gisteren”

door: PMN
Afbeelding bron: Medialaan
Het belooft opnieuw een stormachtig weekend te worden. Na Ciara en Dennis hebben nu Ellen en Francis de weg naar ons land gevonden.

Ellen kan zaterdag al aan land komen, Francis staat voor zondag gepland. Het is nu uitkijken hoe de stormen zich de volgende dagen zullen ontwikkelen.

“Vandaag lijken de stormen al afgezwakt. Gisteren hadden we het nog over windstoten tot 90 km/uur, vandaag tot 80 km/uur. Maar bij Dennis dachten we ook dat die niet zo sterk uit de hoek zou komen en uiteindelijk was dat wél het geval”, legt weerman Frank Duboccage aan Het Laatste Nieuws.

“We zijn wel nog maar dinsdag. Op dit moment gaan we uit van windstoten tot 80 kilometer per uur, wat in principe niet volstaat om het over een storm te hebben.” 

Felle wind
De komende dagen blijft het wel fel waaien. “De voorbije dagen kwam 30% van onze elektriciteitsproductie uit windturbines, terwijl dat normaal maar 8 à 10% is. We hebben in twee weken tijd twee stormen gehad, maar tegelijk hadden we een heel rustige herfst. Het valt op dat we allemaal veel gevoeliger geworden zijn.” 

Elf doden
“Zodra de wind met 100 per uur blaast, doen we alsof het einde van de wereld nabij is. Ciara haalde 115 km/u, Dennis 108 km/u. Dan waren de eerste maanden van 1990 een stuk heftiger. Begin maart waren er dan al élf stormen gepasseerd. De ergste was die van 25 januari 1990, toen er elf doden vielen en in Bevekom een windsnelheid van 168 km/u werd gemeten."