Burgemeester van Kalmthout laat werken aan asielcentrum meteen stilleggen

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews (archieffoto)
In Kalmthout liggen de werken aan een asielcentra stil. Burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) heeft die opdracht gegeven.

Een oud schoolgebouw op de Putsesteenweg wordt er omgevormd tot een nieuw asielcentrum. Fedasil wil er 120 asielzoekers in onderbrengen. Burgemeester Lukas Jacobs heeft de werken laten stilleggen.

Er werd vastgesteld dat asbest op een foutieve manier is verwijderd. “Bij controles op het terrein door de politie en de gemeentediensten werd op verschillende plaatsen asbest gevonden in en rond het pand, onder meer aan de oude ramen en rond de pilaren”, zegt Lukas Jacobs uit in Gazet van Antwerpen. 

Timing
De timing om het gebouw binnen twee maanden gebruiksklaar te krijgen, lijkt met de dag te verkleinen. “Het is duidelijk dat hier de openbare gezondheid in het gedrang komt. De eigenaar gaat zeer onoordeelkundig te werk en dat kan uiteraard niet. Ook de aanpalende buren stelden deze verontreiniging vast en lieten me dat afgelopen weekend weten.”

Bezwaren
Maandagavond werd tijdens de gemeenteraad ook over het asielcentrum gesproken. “Alles werd in alle stilte door Fedasil voorbereid - zo gaat dat blijkbaar overal waar een asielcentrum komt. We hebben alleen onze forse bezwaren over het pand en de locatie in een finaal stadium kenbaar kunnen maken, maar daar is nooit rekening mee gehouden.” 

“Als gemeente houden we nu een duidelijke lijn aan: we zijn niet tegen opvang - dat organiseren we hier al jaren - maar we zijn wel tegen de collectieve opvang in dat pand”, aldus nog burgemeester Jacobs.