Nicole de Moor krijgt ervan langs: "Nu komt alles uit, wat een puinhoop!"

door: STS
Nicole de Moor
Afbeelding bron: Photonews

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) ligt onder vuur nu een deurwaarder goederen van Fedasil in beslag gaat nemen.

De Belgische overheid is al meermaals veroordeeld voor het niet bieden van opvang aan asielzoekers die daar recht op hebben.

Er werden dwangsommen opgelegd, waar Fedasil zich tegen verzette. Nu heeft een Brusselse rechter beslist dat dit verzet onterecht is. Een deurwaarder zal voor zo'n 100.000 euro aan goederen van Fedasil in beslag nemen en openbaar verkopen.

"Ik betreur dat, want die inbeslagnames lossen natuurlijk niets op. Die leveren geen extra opvangplaatsen op", reageerde bevoegd staatssecretaris Nicole de Moor op Eén.

"Fedasil heeft de voorbije maanden duizenden extra opvangplaatsen gecreëerd en zal dat ook blijven doen. Want in januari staan er opnieuw duizend bijkomende plaatsen op de planning."

"Maar Fedasil moet natuurlijk wel kunnen blijven verder werken en dat zou heel moeilijk zijn als bijvoorbeeld computers of meubilair in beslag zouden worden genomen."

"Puinhoop"

Theo Francken, die het thema Asiel en Migratie altijd op de voet is blijven volgen, reageerde op Twitter op het nieuws.

"Staatssecretaris de Moor weigert al maanden opheldering te geven over de 'tientallen miljoenen euro dwangsommen' (dixit het Rekenhof) die haar boven het hoofd hangen. Vorige week deed het Rekenhof dat in haar plaats."

"Het Rekenhof gaf een zeer kritische toelichting bij het asielopvangbudget van Vivaldi. Het leidde tot een stevige woordenwisseling tussen staatssecretaris de Moor en mezelf. Deze week komt alles uit. Wat een puinhoop heeft ze ervan gemaakt zeg."