Uitgelekt! Dit is wat koninklijke opdrachthouders Dewael en Laruelle zullen voorstellen aan koning Filip

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews
De koninklijke opdrachthouders Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) werken verder aan een oplossing om een federale regering op de been te brengen. Een makkelijke opdracht is dat niet.

En het is nu ook uitgelekt welke oplossing Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) voor ogen hebben. Ze denken namelijk aan een noodregering. Tijdens de krokusvakantie voerden ze verschillende gesprekken met politici.

Dewael en Laruelle worden volgende week maandag bij koning Filip verwacht. “Ze willen vooral niet te veel tijd verliezen”, denkt een onderhandelaar in Gazet van Antwerpen. “Ofwel geven ze de opdracht snel terug, ofwel voelen ze dat iets mogelijk is en dan zullen ze iemand anders het veld in willen sturen.”

Vragen en problemen
Maar verschillende partijen stellen zich luidop vragen bij zo’n noodregering. Zo zou er inhoudelijk niet veel duidelijk zijn en het is ook niet duidelijk hoe die noodregering er dan precies zal uitzien. Komen er nieuwe ministers bij of doen de huidige gewoon verder?

Dewael en Laruelle zouden vooral denken aan een Vivaldi-coalitie. Het zal je dus niet verbazen dat N-VA niet te vinden is voor die oplossing.  “Een noodregering is gewoon een regering met het woordje nood voor”, klinkt het. “Die moet zich zogezegd alleen met de begroting bezighouden. De begroting is net dé crux van alles.”

En dan is er nog het probleem dat CD&V niet wil lossen van N-VA. Twee liberalen kunnen CD&V ook moeilijk bewijzen dat het zonder N-VA moet, als N-VA zelf zegt dat ze mee willen doen”, zegt een onderhandelaar.