Thuisverpleegkundigen luiden alarmbel: "Dit is van levensbelang voor iedereen"

door: WVDS
Afbeelding bron: Pixabay
Dat het coronavirus onze zorgsector enorm onder druk zet, is wel duidelijk geworden de voorbije weken. Verplegers, dokters, zorgverleners mogen niet thuisblijven, zij moeten zich sterk houden. Ook al vallen er slachtoffers in hun teams, zij moeten er zijn om alle zieken te helpen en zonder geschikt materiaal is dat niet evident.

VP+ begeleidt honderden thuisverpleegkundigen en voorziet hen van materiaal. Daar knelt in volle coronacrisis nu net het schoentje. Ronny Pascal van VP+ trekt aan de alarmbel.

“De maatregelen tegen het coronavirus worden constant aangepast. In een eerste periode werden mogelijke slachtoffers getest op corona, maar nu geven huisdokters voornamelijk telefonisch advies. Onze thuisverpleegkundigen beperken zich momenteel enkel tot het geven van primaire zorgen. Zij voorzien hulp voor de allerzwaksten", vertelt Ronny Pascal in gesprek met Redactie24.

"Een verpleegkundige doet al snel 20 bezoeken per dag. Zij komen het meest in contact met ‘verdachte’ en zelfs ‘besmette’ personen. Deze mensen beschermen is dan ook van levensbelang voor iedereen. Zoals iedereen weet is er een groot tekort aan beschermingsmateriaal zoals mondmaskers, handgels, schorten en brillen.”

Beter zelfgemaakte mondmaskers dan geen bescherming

Intussen werd een nieuwe lading mondmaskers in België geleverd. “We hebben contact genomen met Agentschap Zorg en Gezondheid en de vraag gesteld waar deze maskers naartoe zullen gaan. Prioritair zullen ze naar de ziekenhuizen gaan. Wij hebben hier begrip voor, maar op deze manier sturen we wel duizenden verzorgenden, die in de frontlinie staan, onbeschermd naar patiënten toe. Eén ‘verdachte’ kan dus via het zorgpersoneel, heel veel besmettingen veroorzaken.”

“Wij hebben contact gezocht met een leverancier van stoffen onderleggers en maken sinds enkele dagen zelf maskers. Dit materiaal laat geen vocht door en kan gewassen worden op 60 graden.” Dat deze mondmaskers niet voldoen aan bepaalde normen, houdt hen niet tegen. “Zelfgemaakte mondmaskers van onderleggers, zijn beter dan geen bescherming”, besluit Ronny Pascal.