Hoge Gezondheidsraad: "Sporen van zorgwekkende stoffen in mondmaskers"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Mondmaskers bevatten sporen van "zorgwekkende" stoffen, zo zegt de Hoge Gezondheidsraad. Maar de inname is zodanig laag dat er geen gezondheidsrisico zou zijn.

"In een nieuw advies bespreekt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) de potentiële impact van mondmaskers op de Belgische volksgezondheid en het milieu", laat huisartsenvereniging Domus Medica weten.

"De HGR stelt dat, hoewel er sporen van zorgwekkende stoffen in mondmaskers werden aangetroffen, de geschatte dagelijkse innameniveaus door het dragen van mondmaskers gedurende 4 of 8 uur over het algemeen niet hoger dan de gezondheidskundige grenswaarden zijn."

"Er is een extra belasting van het lichaam met micro/nanoplastics, maar een onbetwistbare extrapolatie naar een verstoring van de menselijke gezondheid is op dit moment niet mogelijk door het gebrek aan betrouwbare experimentele gegevens."

"Over het netto resultaat op de volksgezondheid van het dragen van mondmaskers tijdens de pandemie is de HGR duidelijk: het beschermende voordeel van de mondmaskers woog sterk op tegen eventuele theoretische risico's. Het gebruik van mondmaskers heeft veel levens gered, vooral aan het begin van de pandemie."

Mondmaskers zorgden wel voor vervuiling. Veel exemplaren belandden op straat of in de natuur. "De HGR raadt dan ook aan om rekening te houden met de biologische afbreekbaarheid en de mogelijkheden tot herwaarderen bij toekomstige aankopen van maskers."

"Verder kan ook het wettelijk kader over het gebruik van chemische stoffen in mondmaskers duidelijker en moeten fabrikanten meer transparantie bieden over de chemische samenstelling en veiligheid van hun maskers."