Moeten huishoudhulpen weer aan de slag? "Minister heeft geen goed beeld van wat wij doen"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Minister Jan Jambon deed gisteren een oproep aan bepaalde sectoren om snel, maar veilig weer aan de slag te gaan. Toch is dat, bijvoorbeeld voor de huishoudhulpen, niet zo vanzelfsprekend.

Minister Jambon noemde gisteren de bouwfirma's en de dienstenchequesbedrijven als sectoren die weer aan de slag kunnen gaan, maar de sector zelf staat daarvoor niet bepaald te springen. Vooral de woorden van Jambon dat het gemakkelijk is om iedereen op tijdelijke werkloosheid te zetten schoten in het verkeerde keelgat.

Bij Partena Hulp in Huis is sinds vorige week woensdag niemand nog aan het werk. "We hebben die beslissing genomen uit veiligheid voor onze werknemers", klinkt het bij Kristel Bracke. "Maar ook de klanten zelf annuleerden massaal onze diensten. Het is niet gemakkelijk, want uiteindelijk zetten wij onze klanten in de kou en komen onze medewerkers op een heel laag loon uit."

Toch is Bracke niet geneigd om snel weer mensen de baan op te sturen. "Het kan zijn dat wij het virus mee helpen verspreiden. Onze werknemers komen bijvoorbeeld bij jonge gezinnen met kinderen en moeten erna naar serviceflats. Bovendien beschikken wij niet over de nodige bescherming."

Theoretisch lijkt het allemaal mooi, maar in de praktijk wordt het ontzettend moeilijk. "De situatie is volgens mij te onveilig. Onze mensen hebben ook het gezag niet om bewoners in hun eigen huis te wijzen op de social distancing. En veel woningen zijn geen grote kasten, maar huizen met beperkte ruimte."