Blijf jij niet in je kot of komen er vaak vrienden over de vloer? Weet dan dat iedereen je maar te graag wil klikken

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De sociale controle tijdens de coronacrisis neemt ongeziene hoogtes aan. De politie krijgt heel veel tips binnen van burgers die anderen willen klikken omdat ze de voorschriften niet naleven.

In het buitenland loopt het storm voor kliklijnen. In Nieuw-Zeeland is de centrale zelfs gecrasht. Ook in Nederland kan je anderen klikken, via een app. De Antwerpse politie krijgt ook heel wat telefoontjes binnen. “Zijn het echte kliktelefoontjes?”, vraagt Wouter Bruyns zich af bij VRT Nieuws. “Er zijn inderdaad wel heel veel mensen die wanneer ze iets zien waarvan ze denken dat dit niet door de beugel kan of niet voldoet aan de strenge maatregelen, de politie bellen.”

Wat zijn dan de voornaamste redenen waarom de mensen naar de politie bellen? “Het gaat dan om verschillende zaken”, vertelt hij. “Mensen die een bankje zien waar twee of drie anderen zich verzamelen. Of de buren die veel bezoek krijgen, meer dan volgens de regels kan. Auto’s die te dicht bevolkt en onderweg zijn.”

En dat hangt volgens Bruyns ook hard samen met het weer. "Als het koud is, blijven mensen veel binnen en zijn er dan ook minder oproepen. Als het goed weer is, komt iedereen buiten. Dan zijn de afspraken niet voor iedereen helder of duidelijk. Die dagen krijgen we meer oproepen en telefoontjes. Wat ik wel zie, is dat mensen er bewust mee omgaan en bezorgd zijn."