Opgelet met gedroogd fruit: Dit is het gevaar

Gedroogd fruit
Afbeelding bron: Pixabay

Gedroogd fruit klinkt als een slimme snack: zoet, makkelijk mee te nemen en compact. Maar hoe gezond is het eigenlijk?

Vitamine C

Tijdens het droogproces van fruit wordt het water uit het fruit verwijderd. De vitamines, mineralen en vezels blijven grotendeels behouden. Dat betekent dat een handje gedroogde abrikozen, dadels of vijgen nog steeds bomvol vezels, kalium, ijzer en antioxidanten zit.

Toch is er een belangrijke kanttekening: om het fruit te drogen, worden hoge temperaturen gebruikt. Aangezien vitamine C daar erg gevoelig voor is, verlies je dat helemaal bij gedroogd fruit, waarschuwt voedingswetenschapper Sander Biesbroek in Quest. Andere mineralen en vezels blijven gelukkig wél behouden.

Een handige energiebron

Nog een voordeel: gedroogd fruit is een snelle energiebron. De natuurlijke fruitsuikers geven een snelle boost, wat handig kan zijn voor sporters of tijdens een lange wandeltocht.

In dat compacte formaat schuilt echter een bijkomende valkuil. Doordat het water eruit is, is het fruit flink gekrompen, waardoor je makkelijk ongemerkt meer suiker en calorieën eet.

Een handje rozijnen bevat bijvoorbeeld bijna evenveel suiker als een glas frisdrank. Het gaat dan wel om natuurlijke suikers, maar die hebben ook een impact op je bloed.

Sommige fabrikanten voegen bovendien extra suiker of siroop toe voor extra zoetheid of glans. Het loont dus om het etiket goed te lezen en te kiezen voor varianten zonder toegevoegde suikers.

Conclusie

Gedroogd fruit kan prima passen in een gezond voedingspatroon, zolang je het met mate eet. "Neem niet meer dan een handje", adviseert het Nederlandse Voedingscentrum. Dat is ideaal als tussendoortje of door de havermout, yoghurt of een salade. Snoep is het dus niet, maar ook geen snack die je onbeperkt kan eten.

Tags fruit