Viroloog van Universiteit Gent reageert op advertentie van Gaia: "Excuses nodig!"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
GAIA pakte de voorbije dagen uit met een advertentie in de kranten waarbij de landbouwers met de vinger gewezen voor enkele ziektes die onze wereld teisterden.

Volgens de professor maakt GAIA misbruik van de coronacrisis. “Het is spijtig te moeten constateren dat een organisatie als GAIA de huidige Covid-19 pandemie met zeer veel mensenleed gebruikt om enkele punten aan te halen rond dierenleed”, vertelt Prof. Dr. Hans Nauwynck op Facebook. “Op zich heb ik weinig problemen met de melding dat de oorzaak van Covid-19, SARS en Ebola moet gezocht worden bij allerlei wanpraktijken van kortzichtige individuen.”

“Ook ga ik akkoord dat we dit een halt moeten toeroepen. Ik heb echter wel problemen dat men op dezelfde affiche varkens, runderen en kippen plaatst met bordjes varkenspest, gekkekoeienziekte en vogelgriep. Dit is een totaal ander verhaal. Dat de industriële landbouw onder druk staat door ziekten zoals Afrikaanse varkenspest, gekkekoeienziekte en vogelgriep is ook niet gelogen maar de landbouwer heeft dit niet veroorzaakt.”

Volgens Nauwynck zijn de landbouwers zelf de dupe van heel de zaak. “Het is totaal misplaatst om de landbouwer op hetzelfde niveau te plaatsen als de kortzichtige individuen die aan de basis liggen van Covid-19, SARS en Ebola. Voor mij een brug te ver… Zeker op een moment waar iedereen respect zou moeten hebben voor de landbouwer die in deze moeilijke tijden hard blijft doorwerken om voedsel op onze tafel te brengen. Spijtig voorval. Een excuus zou meer dan ooit op zijn plaats zijn.”