Minister Lydia Peeters weet niet hoe buschauffeurs moeten reageren als reizigers geen mondmasker dragen

door: BVDO
Lydia Peeters
Afbeelding bron: Photonews
De Lijn lijkt klaar om vanaf volgende week maandag weer op volle kracht passagiers te vervoeren. Eén ding is echter onduidelijk: hoe moeten chauffeurs reageren op passagiers die weigeren een mondmasker te dragen?

Minister Lydia Peeters is ervan overtuigd dat De Lijn klaar is om vanaf volgende week maandag de normale dienstregeling te verzekeren. "Het is heel moeilijk in te schatten hoeveel mensen het openbaar vervoer zullen nemen", vertelt de minister op Radio 1. "Bij de pendelaars is normaal 45 procent van de reizigers in verband te brengen met het onderwijs. Die verwachten we pas later in de maand en ook niet allemaal samen."

Vanaf 12 jaar is op het openbaar vervoer een mondmasker verplicht. "Laat ons ook zeggen dat een sjaal of bandana ook voldoende is", gaat Peeters verder. "Ik ben ervan overtuigd dat de mensen dit ook zullen doen op het openbaar vervoer. We nemen onze verantwoordelijkheid en hebben het nodige gezond verstand."

Toch zullen er altijd mensen zijn die dat niet doen. "De sancties worden door de federale overheid bepaald en dat ligt op dit moment nog niet vast. Ik denk dat de sociale controle heel groot zal zijn en als er iemand echt onwillig is, dan zal de chauffeur via de dispatching de politie moeten verwittigen."

De minister verzekert ook dat de chauffeurs wasbare mondmaskers van De Lijn krijgen. Een levering met 90.000 stuks is daarvoor beschikbaar.