'Dramaqueen'-viroloog slaat alarm: "Premier Wilmès, België is niet klaar om maatregelen te lossen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Volgens viroloog Marc Wathelet is ons land niet klaar om de maatregelen tegen het coronavirus reeds gaandeweg te versoepelen. Er zal volgens hem weinig nodig zijn om een opflakkering te zien.

Vandaag gaat de eerste fase van de exitstrategie die de experten uitdokterden, van start. Maar volgens Marc Wathelet, de man die waarschuwde voor corona maar door minister Maggie De Block 'een dramaqueen' genoemd werd, is het te vroeg.

"Enerzijds is België niet klaar. Er moet gewacht worden. Anderzijds vertellen een aantal experten die namens de regering spreken onwaarheden. Dat is onaanvaardbaar", vertelde hij aan Sudinfo.

"We kunnen het gevaar niet bekampen als we de realiteit onder ogen zien", aldus Wathelet, die opnieuw een brief geschreven heeft aan de regering en aan de experten.

Reproductiecijfer te hoog

In de brief heeft hij het onder andere over het reproductiecijfer van het virus: hoeveel personen besmet een besmet persoon? "Dit cijfer ligt op 0,79, dat is zo dicht bij 1 dat er niet veel voor nodig is om weer boven de 1 te komen. De reproductiesnelheid hangt af van de hoeveelheid en de diversiteit van de contacten tussen individuen."

Wathelet wil het reproductiecijfer op 0,2 brengen vooraleer de maatregelen versoepeld kunnen worden, anders dreigt een opflakkering. "Als de versoepeling van de maatregelen van 4 mei niet genoeg zullen zijn, dan zullen die van 11 mei ons wel boven de 1 brengen. En zodra we boven de 1 zijn, belanden we weer in de exponentiële groei van het aantal gevallen. En dan kunnen de contact tracers niet volgen", vreest Wathelet.