Politicoloog weerlegt kritiek op regering: "Ze hebben niet als gedweeë schapen gevolgd"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De federale noodregering kreeg de afgelopen weken de kritiek te slikken dat niet zij, maar de experten aan het roer stonden van het land. Karen Celis, professor politieke wetenschappen aan de VUB, deelt die kritiek niet en legt de redenen haarfijn uit.

"Ik vind dat het primaat van de politiek niet geschonden is. Ik vind dat het nog altijd zo is dat de politici beslist hebben welke virologen er mee aan de tafel zaten en wiens stem meegenomen werd in de besluitvorming. Daar waren onze politici nog altijd aan zet", vertelt Karen Celis aan Redactie24.

"Er was toch wat spanning tussen de twee groepen, de politici enerzijds en de experten anderzijds, en daaruit kunnen we afleiden dat onze politici niet als gedweeë schapen de experten gevolgd hebben. Ze hebben zelf hun eigen afwegingen gemaakt, zeer sterk gefundeerd door de adviezen van de experten, maar ze zijn niet blindelings gevolgd."

Onze politici zijn steeds aan zet gebleven

"Op een gegeven moment was er wrevel over een expertenrapport dat gelekt zou zijn, daar zat men mee verveeld omdat dit de discrepantie tussen de politieke beslissingen en het advies van de experten zou blootleggen."

"Dat zijn toch allemaal wel tekenen dat onze politici steeds aan zet zijn gebleven, maar natuurlijk duidelijker dan anders gebaseerd op de expertise van de virologen en epidemiologen."