Professor evalueert het werk van noodregering Wilmès en trekt opvallende conclusie

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De huidige noodregering van premier Wilmès doet het helemaal niet slecht. Dat is het oordeel van professor politieke wetenschappen Karen Celis (VUB).

"Het is en blijft een noodregering en het is moeilijk om die te gaan evalueren omdat onze evaluatiecriteria inzake legitimiteit en efficiëntie niet toepasbaar zijn op een noodregering. Daarenboven hebben we hebben nu eigenlijk twee crises: de crisis van de regeringsvorming en de coronacrisis."

"De noodregering moet dus werken in een heel uitzonderlijke context. Het is niet eenvoudig om deze te evalueren, maar ik denk wel dat zij haar rol vervult in deze crisis", stelt Karen Celis in gesprek met Redactie24.

Positieve tekenen

"Er zijn een heel aantal positieve tekenen op het vlak van efficiëntie en ook op het vlak van legitimiteit zou ik durven zeggen dat de regering een grote legitimiteit geniet."

"Dat leid ik af uit het feit dat er toch heel weinig aanvallen zijn op de huidige regering vanuit de andere partijen. De partijpolitieke kritiek blijf uit en wanneer er toch een beetje gechargeerd wordt, wordt er ook weer heel snel gesust."

"Op basis van mijn twee criteria efficiëntie en legitimiteit ziet het er niet geheel slecht uit. Maar dit is een tijdelijke situatie, dit zal zeker veranderen", weet Karen Celis.