“Coronavirus is niet ontstaan op plek die iedereen denkt”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Het befaamde wetenschappelijke tijdschrift Nature heeft een Chinees onderzoek aangehaald waarin duidelijk bewezen wordt dat het coronavirus niet ontstaan is op de vismarkt in Wuhan.

Volgens de wetenschappers is het virus overgedragen van dier naar mens. De eerste besmettingen waren mensen die een grote voedselmarkt in Wuhan bezochten. De slechte hygiëne en de besmettingen deden vermoeden dat het virus daar ontstaan was.

Maar dat is niet zo. Het virus heeft er zich wel heel vlot kunnen verspreiden. “De markt blijkt nu een van de slachtoffers van het virus te zijn”, zegt Gao Fu, de directeur van Chinese Centrum voor Ziektecontrole aan Nature.

Voedsel van op de markt heeft nooit positief getest op het virus. “Ik heb niets gezien waardoor ik als onderzoeker het gevoel krijg dat deze markt de oorsprong van het virus is”, citeert Het Laatste Nieuws bioloog en infectieziektenexpert Colin Carlson.  “Dit is een virus van dierlijke oorsprong dat de sprong naar de mens heeft gemaakt. Misschien via vleermuizen. Misschien via een ander dier, of vee. We hebben nog geen informatie over hoe en waar. Dat kost tijd.”

Een persoon die op 1 december symptomen vertoonde zou de eerste bekende patiënt zijn. In tegenstelling tot veel andere besmette mensen kwam hij nooit op de vismarkt. Het virus moet dus ergens anders ontstaan zijn.

Uit een wetenschappelijke studie blijkt dat een persoon die op 1 december symptomen van het virus vertoonde, de eerst bekende besmette patiënt was. In tegenstelling tot veel andere mensen die tot de eerste groep patiënten behoorden, was hij niet op de beruchte vismarkt geweest. Ook dit versterkt vervolgens wetenschappers het idee dat het virus elders is ontstaan. Het nabijgelegen Wuhan Instituut voor Virologie komt zo nog meer in de picture als bron van het coronavirus.