Zuhal Demir heeft belangrijk nieuws over de digitale meters voor uw woning

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Op voorstel van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Regering beslist om de digitalisering in de energiesector te versnellen door analoge meters voor elektriciteit en aardgas versneld te vervangen door digitale meters.

Met digitale meters kunnen consumenten hun verbruik actief sturen en leveranciers kiezen die dynamisch inspelen op periodes van lage prijzen. De uitrol van de digitale meter startte in Vlaanderen op 1 juli 2019 en er was een termijn van 15 jaar voorzien voor de volledige uitrol.

"We schakelen nu een versnelling hoger en beperken de termijn tot 10 jaar met het zwaartepunt op de komende jaren. Netbeheerder Fluvius moet ervoor zorgen dat tegen eind 2024 al 80 procent van de gebruikers een digitale meter heeft."

Besparen op energiekosten

"Zo kunnen gezinnen ook sneller genieten van de voordelen van de digitale meter: energiebesparing en dus ook minder kosten", zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

Met een digitale meter heeft de consument een gedetailleerd overzicht van zijn energieverbruik. Bovendien kan hij dynamische contracten aangaan die inspelen op de uurprijzen op de markt. Dat zet aan tot energiebesparing en leidt dus tot minder uitstoot van CO2 en bijhorende milieuvoordelen.

Daarnaast stuurt de digitale meter de meterstanden automatisch door en zijn er geen manuele opnames meer nodig. De plaatsing van de meters gebeurt aan huis door technici van de netbeheerder; de kostprijs wordt algemeen verrekend via het distributietarief op de energiefactuur.

Dichten van de kloof

Eind april 2020 waren er in Vlaanderen 269.000 digitale meters geïnstalleerd; zo'n 4,7 procent van het totale aantal van 5,7 miljoen analoge meters dat moet vervangen worden. Ten opzichte van de meeste Europese landen hinken we wat achterop.

Uit een recent rapport van de Europese Commissie blijkt dat meer dan de helft van de lidstaten een installatiegraad van 10 procent bereikt hebben voor slimme meters voor elektriciteit. In zeven lidstaten hebben al 80 procent van de gebruikers een digitale meter of is de uitrol voltooid.