Belgian Youth Against Racism haalt loeihard uit naar de politie: "Wij gaan klacht neerleggen"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Twee politievakbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend voor de zone Brussel Hoofdstad-Elsene. Dat gebeurt nadat de Black Lives Matter-betoging afgelopen zondag volledig uit de hand liep. Belgian Youth Against Racism is hier niet over te spreken.

In een uitgebreide reactie op Facebook haalt Belgian Youth Against Racism bijzonder hard uit naar de politie. Zowel de stakingsaanzegging als het optreden afgelopen zondag krijgt forse kritiek.

"Dat de politie de vakbond inschakelt en het land wil platleggen is eigenlijk het teken dat ze willen dat we zwijgen over het structureel probleem binnen de politie", klinkt het. "Is het nu eigenlijk politie ‘de patser’ of politie ‘uw vriend’? Wij stellen ons toch steeds meer die vraag."

Daarna maakt men een opsomming van zaken waaraan de politie zich schuldig zou hebben gemaakt. "De politie ontkent ten stelligste dat ze 50 minderjarigen heeft opgesloten in de buitenkooi te Antwerpen noorderlaan, waaronder een twaalfjarige gescheiden van de moeder. De politie ontkent ten stelligste dat er jongeren tegen betonblokken zijn gegooid of naar het ziekenhuis moesten. De politie ontkent dat ze astma puffers hebben afgenomen. De politie ontkent dat ze naamplaatjes hebben afgedekt."

"De politie in Brussel gaat ook mee de ontkenningsfase in, want zij poogt te zeggen dat er geen minderjarigen werden vastgehouden tot 2u. Zij ontkent ook dat de boeien die de kinderen om hun polsen droegen al te strak waren en te langdurig werden omgehouden, een vreemd gegeven aangezien wij undercover beelden hebben van in de cel die het tegendeel bewijzen. De Brusselse politie minimaliseert ook het feit dat er combi’s rondreden van waaruit er pepperspray op passanten werd gesproeid."

BYAR kondigt aan dat het heel wat beeldmateriaal heeft en officieel klacht zal neerleggen. "Het optreden van de politie tegen verscheidene demonstranten dat wij op beeld hebben staan is onthutsend. We bestudeerden alle beelden en gaan nu officieel klacht neerleggen."

U kan de tekst van Belgian Youth Against Racism hieronder integraal lezen.