Welke maatregelen moeten we volhouden? "Dat is belangrijker dan een mondmasker"

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
De ganse wereld werd verrast door de snelheid waarmee het coronavirus zich verspreidde. Gezondheidszorg is opnieuw de hoogste bekommernis van de mensen. Kunnen we een nieuwe epidemie voorkomen?

“Infectieziekten zijn de laatste eeuw heel fel teruggedrongen bij ons. De laatste jaren was onze voornaamste bekommernis de opkomst van bv. antibioticaresistentie. Dat was al een eerste teken dat de infectieziekten zich niet laten doen”, vertelt epidemioloog Jean-Pierre Van geertruyden in gesprek met Redactie24.

Het zal belangrijk zijn om veiligheidsmaatregelen te blijven toepassen. “Ik denk dat we terug moeten gaan naar de eeuwenoude basisregels van infectiepreventie en controle. Wat we nu toepassen tijdens de epidemie, moeten we handhaven na de epidemie."

"De attitude van het handen wassen was een beetje verloren gegaan, dat moeten we blijven doen. Maar we moeten nu niet altijd met mondmaskers blijven rondlopen.” 

Mondmaskers

“Mondmaskers kunnen zelf een vals gevoel van veiligheid geven als je denkt dat 100% beschermd bent. Sommigen vergelijken een mondmaskers met een condoom, maar die vergelijking gaat maar ten dele op. Infectieziekten kunnen nog op vele andere manieren overgedragen worden, attitude is uiteindelijk belangrijker dan een masker.