Epidemioloog streng voor collega's: “Dit moet je niet aan het grote publiek geven”

door: BVDO
Yves Coppieters coronavirus expert
Afbeelding bron: Photonews

Epidemioloog Yves Coppieters van de ULB is niet opgezet met alle modellen over het coronavirus die op ons afgestuurd worden. Hij stuurt dan ook aan op een andere aanpak.

"Je moet echt oppassen met al die modellen en die teams uit Namen en Hasselt die graag voorspellingen doen. Ik ben epidemioloog, dus ik gebruik deze methoden ook, maar je moet je ervan bewust zijn dat een model er is om strategieën mogelijk te beïnvloeden, niet om aan het grote publiek te geven”, klinkt het heel duidelijk bij Yves Coppieters in La Libre Belgique.

Volgens Coppieters hebben de mensen ondertussen al enkele maanden door dat het vaak niet klopt. Hij zegt dan ook dat er een andere aanpak nodig is. Het virus op nul krijgen, zal nooit meer lukken, tenzij je harde maatregelen voor lange tijd aanhoudt, maar dat kan je niet meer vragen.

De oplossing ligt volgens Coppieters in management. "We moeten meer kiezen voor risicobeheersing, leven met het virus en tegelijkertijd de risico's zo klein mogelijk houden”, zo vult hij aan. Ook het opdrijven van de snelheid van vaccinatie is daarbij essentieel, zo klinkt het bij Coppieters.