Hoe verloopt de ontwikkeling van een vaccin tegen coronavirus? Vaccinoloog Pierre Van Damme geeft stand van zaken

door: MRO
Afbeelding bron: UAntwerpen
Het coronavirus houdt de wereld in de ban en het is wachten op een vaccin. Vaccinoloog Pierre Van Damme van de Universiteit Antwerpen verwacht dat mensen op grote schaal zullen kunnen worden ingeënt tegen de tweede helft van 2021.

"Er zijn in totaal meer dan 130 kandidaat-vaccins in ontwikkeling. Dat is een heel aantal en we hopen dat er een tiental vroeg of laat de eindmeet halen. Dat zal nodig zijn als we vaccins nodig hebben voor de hele wereld."

"Momenteel zijn er een 7-tal bedrijven die fase 1 studies doen, wat betekent dat het vaccin voor de eerste keer bij mensen wordt gebruikt. Daar moeten we de resultaten van afwachten."

Testen bij grotere groep mensen

"Er zijn al twee buitenlandse bedrijven die op fase 2 studies doen. Zij hebben al gunstige resultaten van fase 1 en zij gaan dat vaccin nu bij een grotere groep mensen gebruiken om de veiligheid en de doeltreffendheid van die vaccins te testen."

"Er is een gunstige evolutie. Wij verwachten dat er tegen de helft van 2021 toch een aantal vaccins kunnen gaan ingezet worden om mensen in te enten op grotere schaal. We zullen wel prioriteiten moeten stellen, en wellicht starten met het vaccineren van kwetsbaren en gezondheidszorgpersoneel”, besluit Pierre Van Damme bij Redactie24.