“Voorstel van Rousseau en Magnette is ongezien, maar waarom niet proberen?”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Paul Magnette en Conner Rousseau hebben een snuffelronde achter de rug. Hun verslag ligt nu op het bureau premier Sophie Wilmès.

Paul Magnette en Conner Rousseau stellen voor om voor een klassieke tripartite te gaan. Maar dat is wel een regering zonder meerheid. Die zal dus voortdurend steun moeten zoeken.

“De huidige regering functioneert ook al zonder meerderheid”, legt politiek analist Ivan De Vadder uit bij Radio 1. “Door dit voorstel te doen zeggen de twee voorzitters ook dat de andere niet levensvatbaar zijn. Dan kom je tot de vaststelling dat dit wel het meest creatieve voorstel is dat we in maanden gehoord hebben.”

“Die regering heeft dan 71 of 72 zetels. In het buitenland zijn er al die een minderheidsregering hebben. Maar wij hebben die traditie niet. Er zal altijd één partij zijn die gedoogsteun moet bieden. Het is ook de reden waarom de eerste minister twijfelt. Is dit wel levensvatbaar? Stapt iedereen mee in dit scenario?”

“Als de premier deze kans niet grijpt, dan neemt zij ook wel de verantwoordelijkheid om dit scenario ook weer af te wijzen. Als dit niet lukt, dan strompel je verder. Als de regering het vertrouwen in september niet krijgt, gaat die terug in lopende zaken. Dan doen we voort zoals we al lang bezig zijn.”

“Ofwel zijn er verkiezingen, maar daar heb je een meerderheid voor nodig. Die is er momenteel niet. Het voorstel dat nu op tafel ligt is ongezien. Waarom dit dan ook niet proberen?”